Om fobier, angst og frykt

Her finner du informasjon og tips om fobier.

Om fobier
14. mai 2024 av Helseguide.com / Angst og frykt

Hva er en fobi?

En fobi er enhver irrasjonell frykt for visse situasjoner. For at det skal være en virkelig fobi, må denne frykten være vedvarende. De som har en fobi vil til enhver tid forsøke å unngå det de frykter (med mindre de forsøker å konfrontere fobien, se mer om dette under behandling).

Hvilke typer fobier finnes?

Det finnes over 600 fobier med navn som er beskrevet i vår oversikt, og her finner du også kommentarer fra mennesker som har disse fobiene (delta gjerne i debattene!).

Fobier deles inn i tre hovedkategorier:

  • Agorafobier - irrasjonell frykt for å være i situasjoner eller steder der det kan være fysisk eller emosjonelt vanskelig eller umulig å vike unna.
  • Sosiale fobier - irrasjonell frykt for å bli eksponert eller opptre i visse sosiale sammenhenger.
  • Spesifikke fobier - irrasjonell frykt ovenfor noe helt bestemt (eksempel: frykt for edderkopper, klovner, sprøyter)

Hvordan navngir vi fobier?

Ordet fobi kommer fra gresk (phóbos) og betyr «sykelig frykt». Derfor er det naturlig at det tilhørende ordet man bruker for å gi navn til fobier også er av gresk opphav, men dette er ikke alltid tradisjonen. Klaustrofibi heter på engelsk Claustrophobia, som er bygget opp fra det latinske ordet «claustrum» og selvfølgelig det greske phóbos.

Fobier er irrasjonelle

Frykt er en overlevelsesmekanisme, men i det moderne samfunn også til plage for mange mennesker, spesielt de som lider av fobier.

Araknofobi er eksempelvis angst for edderkopper. Hvis du oppdager at en dødelig giftig edderkopp kryper på kroppen din, er en fryktreaksjon både naturlig og rasjonell. De som har araknofobi har derimot en irrasjonell frykt ovenfor edderkopper, selv de som er helt ufarlige. I de mest ekstreme situasjoner vil man frykte edderkopper selv om man ikke ser noen i nærheten. Rutiner som å undersøke soverommet for edderkopper før man legger seg kan være en av mange daglige rutiner for de som har edderkoppangst.

Hvorfor er det så mange rare fobier?

En person kan få en fobi for nesten hva som helst. Det som høres ufattelig rart ut å frykte for en person, kan fremkalle alvorlige angstreaksjoner hos andre. Angst for svigermødre, kulde, trær, ballonger, speil og tyggegummi er virkelige fobier, og disse har egne navn alle sammen. Det er ingen begrensinger til hva enkelte person kan frykte, man kan også ha en uspesifisert fobi, der man ikke engang vet hva man frykter.

Hvor mange mennesker har fobi-problemer?

I Norge er det ikke kartlagt hvor mange som har fobier, men det er ikke urimelig å anta at mellom 15% - 30% av befolkningen har fobier.

En amerikansk undersøkelse fra det nasjonale instituttet for psykisk helse har anslått at så mange som 18.1% av amerikanere har fobier. Andre amerikanske undersøkelser har imidlertid funnet at så mange som 30,5% av kvinner og 19,2% av menn har fobier.

Det er mange som har alvorlige psykiske lidelser som følge av sine fobier. Fagfolk har kritisert helsemyndighetenes manglende interesse for fobier, til tross for at fobier er den nest mest utbredte psykiske lidelsen i Norge (etter depresjoner som står øverst på listen).

Mest vanlige fobier

Det finnes ingen tall på hvilke fobier som er mest vanlig i Norge. Utenlandske studier har imidelertid vist at sosialfobier og spesifikke fobier er de mest vanlige fobiene.

Fobier – din referanse til fobier

Dette nettstedet ble laget fordi det ikke eksisterte noen annen god norsk referanse til fobier på nett. Fobier-oversikten her en stor norskspråklige oversikten om klinisk kjente fobier såvel som fobier som tidligere ikke hadde noe bestemt navn.

Visjonen og håpet er at denne oversikten vil kunne bidra med å hjelpe mennesker med fobier med behandling. Se vår liste over fobier, finn din fobi/dine fobier, og bruk kommentarfeltet for å spørre eller dele erfaringer.

Det viktigste å vite er at fobier og frykt ikke er noe uvanlig, men dersom dette har stor negativ påvirkning på livet ditt, så finnes det god hjelp å få. Ikke vær redd for å søke hjelp!

Anbefalte treningsprogram og kostholdsprogram